Järjestöjen sotemuutostuki toiminta on olemassa, jotta järjestöt ja hyvinvointialueet saavat riittävän tuen sote-uudistuksen mukaisen toiminnan toteuttamiseen. Tavoitteena on hyvinvointialueiden järjestöyhteistyön edelleen rakentaminen ja juurruttaminen osaksi hyvinvointialueiden pysyvää toimintaa, asukkaan ja asiakkaan hyväksi. Vuosi 2024 on toistaiseksi Järjestöjen sote-muutostukityön viimeinen toimintavuosi.
Muutostukea tekee alueilla seitsemän järjestöasiantuntijaa sekä toiminnan koordinaattori, joilla kullakin on oma työnantajatahonsa. Katso tarkemmat yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.
Järjestöasiantuntijat osallistuvat säännöllisesti yhteistyörakenteiden työskentelyyn ja tuovat siihen yhteisesti sovittavia tavoitteita. Niiden alueiden osalta, joissa ei vielä ole riittäviä yhteistyörakenteita, asiantuntija tukee yhteistyörakenteiden syntymistä, muiden alueiden malleja hyödyntäen. Järjestöasiantuntija tapaa säännöllisesti niin verkostojärjestöjen ja hyvinvointialueiden järjestöyhteistyöstö vastaavia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, valtakunnallisten liittojen aluetyöntekijöitä kuin muita järjestö- ja yhdistysverkostoja, jolloin nämä saavat saavat päivittyvää tietoa maakuntien tilanteesta ja voivat tuoda omien substanssialojensa tarpeet ja viestit osaksi yhteistyön kehittämistä. Asiantuntija edistää yleisesti vuoropuhelua kaikin keinoin, niin järjestöjen kesken kuin niiden ja hyvinvointialueen välillä. Lisäksi vuoden 2024 aikana jatketaan tiivistä yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tuotoksena rakentuu yhä täydellisempi tilannekuva alueilta sekä muita koonteja ja tiedotusta hyvistä käytänteistä sekä järjestötiedosta.
Vuoden 2024 päätavoitteena on auttaa järjestökenttää selviämään meneillään olevasta muutoksesta ja että järjestöjen ja hyvinvointialueiden välille syntyy sopimus tai suunnitelma, jossa vahvistetaan järjestöjen rooli ja turvataan toimintaedellytykset. Tämä laaditaan laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja voi olla nimeltään esimerkiksi järjestöyhteistyön asiakirja. Lisäksi järjestöasiantuntijoiden tehtävä on tukea järjestöjen yhteistyöelimiä niiden asettamissa, alueellisissa tavoitteissa.
Järjestöt sote-toimeenpanossa
Järjestöjen sotemuutostuki on koonnut katsauksen kunkin hyvinvointialueen tilanteesta: mitä hyvinvointialueen valmisteluun ja tulevaisuuden sotekeskuksen sisältötyöhön liittyviä ryhmiä on olemassa ja ketä järjestöjä on mukana yhteisessä työssä.
Alueitten välillä on suuriakin eroja ja koottua tietoa voi hyödyntää kehittämis- ja vaikuttamistyössä.
Järjestöjen vahva mukana olo hyvinvointialueen valmistelussa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä on soteuudistuksen onnistumisen kannalta oleellista. On tärkeää tehdä näkyväksi ja sitä kautta myös kannustaa hyvinvointialueita ottamaan järjestöt mukaan.
Hyvinvointialueet järjestöjen näkökulmasta 6/2023 (raportti Innokylän sivuilla, pdf-tiedosto)
SOSTEn materiaaleja järjestöille, julkisille toimijoille ja päättäjille.
Hyvinvointialueet:
Etelä-Karjala
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Helsinki
Itä-Uusimaa
Kainuu
Kanta-Häme
Keski-Pohjanmaa
Keski-Suomi
Keski-Uusimaa
Kymenlaakso
Lappi
Länsi-Uusimaa
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Päijät-Häme
Satakunta
Vantaa ja Kerava
Varsinais-Suomi
Sote-muutostuen osa-aikaisena koordinaattorina toimii Leena Virratvuori, leena.virratvuori@pksotu.fi, puh. 050 357 0784
Järjestöasiantuntijat maakunnissa ja hyvinvointialueilla
Järjestöjen sote-muutostuen maakunnallisesta muutostukityöstä vastaavat alueelliset järjestöasiantuntijat, joiden tehtävänä on muun muassa tukea järjestöjen osallistumista soteuudistuksen valmisteluun.
Helsinki, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaa ja Kerava
050 3729 162
milla.kajanne@hyte.fi
Aura Tarjanne
Helsinki, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaa ja Kerava
050 501 8558
aura.tarjanne@hyte.fi
Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala
050 567 3610
helena.haaja@kykasote.fi
Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa
040 580 3765
sanna.pitkaranta@lapinsotu.fi
Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala
050 330 0286
osku.timonen@pssotu.fi
Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa
045 277 4607
niina.salo@artteli.fi
Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa
044 529 6803
milja.karjalainen (ät) yhteisokeskus.fi
Järjestöjen sote-muutostukikokonaisuuttaa koordinoi ja hallinnoi vuonna 2024 Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry ja sitä toteutetaan yhdessä alueellisten vastuutahojen kanssa, jotka ovat Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, HyTe ry, Satakunnan yhteisöt ry, Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry ja Artteli kumppanuusyhdistys ry.
Avustusta delegoidaan viidelle suuralueelle, joista jokaisella työskentelee järjestöasiantuntija (Uudellamaalla kaksi järjestöasiantuntijaa). Järjestöjen sotemuutostuki-kokonaisuudella varmistetaan, että alueelliset sosiaali- ja terveysalan järjestöt saavat riittävän tuen yhteistyön rakentamisessa hyvinvointialueiden kanssa. Tavoitteena on hyvinvointialueiden järjestöyhteistyön edelleen rakentaminen ja juurruttaminen osaksi hyvinvointialueiden rakenteita.
Sivuston teknisestä päivittämisestä vastaavat Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys/ari.harakka@pksotu.fi sekä Maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunta/ville.peltoniemi@kyt.fi. Alueiden järjestöasiantuntijat tuottavat sivujen sisällöt, tukevat järjestöjä ja tiedottavat alueensa tapahtumista ja toiminnoista.