Mitä leikataan ja keneltä? – STEA

STEA on julkaissut sivuillaan blogikirjoituksen, missä avaa kehysriihen päätösten pohjalta tulevia leikkauksia.

STEA 18.4.2024:

Mitä leikataan ja keneltä?
18.04.2024

Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset aikaistavat ja kasvattavat hallitusohjelmaan jo aiemmin kirjattuja STEA-​avustusten leikkauksia. Tämän vuoden avustustasosta (383 miljoonaa) tullaan vauhdilla alaspäin.

Ensi vuonna STEA-​avustuksia myönnetään 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.  Vuonna 2026 avustusten määrä laskee jo 278 miljoonaan ja vuonna 2027 avustuksia myönnetään 252 miljoonaa – kolmannes vähemmän kuin tänä vuonna. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä ja mitä nyt tapahtuu? Näitä kysymyksiä olemme saaneet viime päivinä runsaasti.  

Valmistautuminen aloitettu jo syksyllä 2023
Alkuvuodesta järjestimme STEAn Ajankohtaista-​infotilaisuuksia kuudella paikkakunnalla. Kiertueen tarpeeseen vaikuttivat monet käynnissä olevat muutokset, kuten rahoitusmallin uudistus, lainsäädäntöuudistukset, STEAn strategian päivitys sekä avustusmäärärahojen muutokset. Jo tuolloin ennakoitiin avustusmäärärahojen laskua, mutta emme osanneet ennakoida kehysriihen lopputulosta, leikkausten suuruus yllätti meidätkin.

Olemme STEAssa tehneet jo viime syksystä alkaen varautumista vuoteen 2027 suunniteltuun avustusmäärärahojen laskuun. Nyt suunnitelmien toteutus aikaistui. Tämä edellyttää meiltä kaikilta nopeaa reagointia jo kuluvana vuonna.

Kehysriihen jälkeen kokoontui myös sosiaali-​ ja terveysministeriön avustusasioiden neuvottelukunta, joka teki lausunnon muuttuneesta rahoitustilanteesta. Neuvottelukunnan tehtävänä on lausua avustustoiminnan linjauksista sekä kehittää ja arvioida avustuspolitiikkaa ja järjestötoimintaa. Varsinaiset avustustoimintaa koskevat päätökset tehdään tietenkin STEAssa ja sosiaali-​ ja terveysministeriössä.

Lisätietoa neuvottelukunnasta ja linkki lausuntoon STEAn verkkosivuilla

Ensi vuosi on uusille toiminnoille välivuosi
Vuoden 2025 avustusmäärärahojen osalta leikkaus tulee kohdistumaan pääosin uusiin avustuksiin. Avustushaku avataan rajattuna vain määräaikaisiin hankeavustuksiin ja erikseen määriteltyihin teemoihin.

Käytännössä monikaan uusi hanke ei tule saamaan avustusta. Avustusten hakemista suunnitellessa kannattaa tutustua huolella hakuilmoitukseen.

Uusien avustusten hakuun suunnatut avustusmäärät tulevat myös tulevaisuudessa olemaan merkittävästi pienemmät kuin viime vuosina. Samalla on tärkeä todeta, että koska järjestökenttä ei ole staattinen vaan ajassa muuttuva, on uusille hankkeille ja toiminnoille ja uusille toimijoille jatkossakin oltava mahdollisuus saada avustusta.

Uusien hankkeiden suunnittelun sijaan resursseja kannattaa tänä vuonna käyttää jo olemassa olevien toimintojen sisällä tehtävään kehittämiseen ja priorisointiin.

Tutustu uusien avustusten hakuilmoitukseen

Entä jatkoavustukset, miten niiden käy?
Seuraavaksi STEAssa keskitymme siihen, millaista varautumista sekä meidän että avustusta hakevien järjestöjen tulee tehdä jatkuvaluonteisten toimintojen (yleisavustukset Ay ja Ak) kanssa. Tämä tarkoittaa runsasta vuoropuhelua järjestöjen kanssa.

Järjestöt tuntevat omien kohderyhmiensä tarpeet ja voivat itse parhaiten vaikuttaa siihen, mihin toimintoihin leikkaukset kohdistetaan tulevina vuosina. Hallinnon osuus avustuskokonaisuudesta, kohderyhmän tarve ja esimerkiksi päällekkäisyydet kohderyhmissä ja toiminnoissa toisten järjestöjen kanssa on syytä huomioida järjestön omassa priorisoinnissa.

Kehysriihen leikkauspäätösten pohjalta on selvää, että vaikka pitkäkestoiseen toimintaan ei ensi vuoden osalta vielä kohdistu massiivisia leikkauspaineita, ei tällä hetkellä ole järkevää suunnitella oman avustustason korotuksia.  

Neuvomme on sama kuin infotilaisuuksissamme annettu: pohtikaa realistisesti, mikä on teidän järjestönne toiminnan ydintä ja teidän toimintanne kohderyhmälle tärkeintä.

Fokus apua ja tukea tarvitsevissa
Avustusmäärärahojen merkittävä väheneminen on suuri muutos ennen kaikkea järjestöille, mutta myös STEAlle. Tiedämme leikkauksilla olevan merkittäviä vaikutuksia kuitenkin ennen kaikkea niille ihmisille, jotka ovat järjestölähtöisen auttamisen avulla selvinneet arjesta. Meidän tehtävämme on yhdessä pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin lieventämään kentälle kohdistuvia iskuja ja seurauksia.

Jos mielessäsi liikkuu enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä meihin stealaisiin. Yhteisellä keskustelulla ja avoimin mielin näkökulmia vaihtamalla vaikeisiinkin tilanteisiin voi löytää hyviä ratkaisuja.  

Meillä STEAssa on tärkeää, että jatkossakin avustukset kohdistuvat oikeudenmukaisesti eri puolelle Suomea, ja että apua ja tukea saavat monet erilaiset kohderyhmät.

Hanna Heinonen ja Niina Pajari